Koopovereenkomst

Bij aankoop van een pup wordt er een koopcontract opgemaakt, hierin zijn de condities waaronder de koop plaats vindt vastgelegd.

Op de achterzijde van het koopcontract is kort samengevat wat een en ander inhoud, zeg maar de kleine lettertjes.

Alhoewel het allemaal erg officieel klinkt komt het er op neer dat wij instaan voor de gezondheid van onze pups, zo spreken we af dat wanneer u denkt dat er iets niet in orde is u eerst contact met ons opneemt.


Dat wij u tot een jaar tot maximaal het aankoop bedrag terug betalen en er aangeboren (erfelijke) afwijking zijn die

een normaal functioneren van de hond belemmeren.

Mocht uw hond kort na aankoop iets krijgen wat mogelijk al aanwezig was bij de aankoop, de zogenaamde verborgen

gebreken u ook hierover eerst contact met ons opneemt.

Het gaat er om dat we er zijn als het goed gaat maar ook als het eens anders is dan men zou mogen verwachten.

En natuurlijk kunt u altijd bij ons altijd terecht voor advies en goede raad.

Lees hier beneden wat de uitgebreide koopovereenkomst inhoudt

Pagina: 1


Op al onze aanbiedingen en leveringen zijn onze Algemene Leveringsvoorwaarden van toepassing, tenzij in offertes, orderbevestigingen of overeenkomsten anders is vermeld.

Leden VBK

Hierna te noemen kennelhouder

gedeponeerd op ... (datum) bij ... onder nummer ....

Artikel 1. Definities

In deze algemene voorwaarden wordt verstaan onder: 'consument': een wederpartij die een natuurlijke persoon is en niet handelt in de uitoefening van een bedrijf of beroep.

Artikel 2. Toepasselijkheid van deze voorwaarden

Deze voorwaarden gelden voor iedere aanbieding en iedere overeenkomst tussen “ De Verkoper ”hierna te noemen “ De Kennelhouder” en een wederpartij waarop “ De Kennelhouder” deze voorwaarden van toepassing heeft verklaard, voor zover van deze voorwaarden niet door partijen uitdrukkelijk en schriftelijk is afgeweken.

Artikel 3. Offertes

1. Alle door “ De Kennelhouder” uitgebrachte offertes worden gestand gedaan voor een termijn van maximaal 30 dagen.

2. “ De Kennelhouder” kan niet aan haar offerte worden gehouden indien de wederpartij had behoren te begrijpen dat de offerte dan wel een onderdeel daarvan een kennelijke vergissing of verschrijving bevatte.

3. “ De Kennelhouder” is slechts aan haar offerte gebonden indien de aanvaarding hiervan door de wederpartij schriftelijk binnen 30 dagen wordt bevestigd. De in een offerte ver­melde prijzen zijn inclusief BTW, tenzij anders aangegeven.

Artikel 4. Levering

1. Tenzij anders overeengekomen, geschiedt levering vanaf kennel/winkel/magazijn van “ De Kennelhouder”.

2. De wederpartij is verplicht de gekochte pup(s) af te nemen op het moment waarop deze hem worden bezorgd dan wel op het moment waarop deze volgens de overeenkomst voor hem ter beschikking staan.

3. Indien de wederpartij de afname weigert of nalatig is in het verstrekken van informatie of instructies, noodzakelijk voor de levering, zullen de pup(s) worden gehouden voor risico van de wederpartij. De wederpartij zal in dat geval alle aanvullende kosten, waaronder in ieder geval verblijf en verzorgingskosten, verschuldigd zijn.

Levering heeft plaatsgevonden als de pup in eigendom overgegeven is en volledige betaling heeft plaatsgevonden.

Alle risico gaat bij levering over op wederpartij

Artikel 5. Levertijd

De door “ De Kennelhouder”opgegeven levertijden gelden weliswaar bij benadering en zijn ook geen fatale termijnen maar zullen niet geschieden voor de leeftijd van 7 weken van de pup.

Artikel. 6 Garantie

Lid 1.

In beginsel worden gekochte pup(s) niet door de kennelhouder teruggenomen en de koopprijs wordt niet terugbetaald. De koper heeft echter recht op terug gaaf van de koopsom of het recht op een andere pup van de zelfde waarde tot 5 weken na in ontvangst name van de pup als:overlegt kan worden een verklaring af gegeven door een dierenarts, waaruit blijkt dat de pup(s) een of meer aangeboren afwijking en/of zichtbaar- of verborgen gebrek heeft. Met uitzondering van afwijkingen welke horen bij het ras dan wel terug te voeren zijn op het type kruising welke van zo een aard en zwaarte zijn dat een redelijke behandeling niet mogelijk is.

Pagina:2

Overlegt kan worden een verklaring af gegeven door een dierenarts,waaruit blijkt dat de pup(s) reeds een ernstige ziekte had(den) bij aankoop.

De pup in de periode van 5 weken volgend op het in bezit krijgen van de pup overlijd ten gevolgen,van een ziekte of aangeboren afwijking welke niet te verwijten zijn is aan tekortkoming van de wederpartij.

De wederpartij dient aan te tonen dat de pup binnen de garantietermijn een gebrek vertoont waarvoor deze garantie geldt

De kennelhouder kan een seconde opinie laten uitvoeren op kosten van ongelijk door een dierenarts van zijn keuze.

De wederpartij (of evt. kennelhouder) kan op kosten van ongelijk een beroep doen op de geschillen commissie.

Dierenartskosten en andere bijkomende kosten worden door de kennelhouder niet vergoed.

Alle rechten op vergoeding of aansprakelijkheid in welke vorm dan ook vervallen indien de wederpartij haar pup ter behandeling aan zijn/haar dierenarts aanbiedend zonder voorgaand overleg en toestemming met/van de kennelhouder.

Lid 1.

De koper zal bij vragen of vermeende problemen over de gezondheid gedurende garantieperiode te allen tijde eerst de kennelhouder consulteren. Indien naar mening van de kennelhouder behandeling dan wel een diagnose door een dierenarts noodzakelijk dan wel wenselijk is, kan de wederpartij op kosten van de kennelhouder gebruikmaken van de dierenarts welke verbonden is aan de kennel van de kennelhouder. Indien de wederpartij hier geen gebruik van wenst of wil maken vervalt voor de kennelhouder alle aansprakelijkheid.

Lid 2.

Indien de in lid 1 genoemde garantie van toepassing is en de pup een gebrek dan wel een ziekte vertoont is de verkoper verplicht deze pup terstond terug te nemen nadat de wederpartij hem schriftelijk het gebrek of ziekte heeft gemeld.

Lid 3.

Ontbinding van de garantie voorwaarden.

De garantie vervalt indien de wederpartij schade veroorzaakt door een onjuiste of ondeskundige handeling.

Wanneer het geconstateerde gebrek veroorzaakt of verergerd is door een ondeskundige behandeling c.q het onthouden van voldoende zorg.

Ziekte en/of sterfte ten gevolge van medische handelingen vaccinaties inbegrepen.

De garantie heeft geen betrekking op van buitenaf komend onheil.

Elke vorm van aansprakelijkheid vervalt indien zonder uitdrukkelijke toestemming van de kennelhouder wordt overgegaan tot euthanaseren van de pup.

De garantie heeft geen betrekking op het gedrag en de sociale aspecten van de pup/hond.

Kennelhouder verklaart – op grond van de kwalificaties van de ouderdieren- de hond voor dit doel geschikt te achten, maar voor het gebruik, anders dan op grond van gezondheidseisen, geen enkele garantie te kunnen geven. Kennelhouder aanvaardt dan ook geen aansprakelijkheid voor het ontbreken van die extra kwalificatie.

Pagina:3

Kosten Verzorging van de hond/ opvolging instructies

De wederpartij verplicht zich er toe de hond goed te zullen verzorgen en daarbij zoveel mogelijk de adviezen van de kennelhouder te zullen opvolgen. Indien de wederpartij aantoonbaar op grove wijze tekort schiet in zijn/haar verplichtingen, kan dit voor de kennelhouder een grond zijn de ontbinding van de overeenkomst te vorderen, dan wel reden zijn voor geen nakoming van zijn verplichting.

Lid 4.

Gebrek na 5 weken

Indien zich bij de hond een erfelijk gebrek openbaart voordat de hond de leeftijd van twaalf maanden heeft bereikt, welk gebrek niet kon worden ontdekt bij veterinair onderzoek binnen 5 weken na aankoop en het gebrek de hond voor een normaal gebruik blijvend ongeschikt maakt, heeft de wederpartij de keus tussen ontbinding van de overeenkomst of schadevergoeding.

Indien de wederpartij aanspraak maakt op ontbinding van de overeenkomst, dient hij de wens daartoe zo spoedig mogelijk, doch in ieder geval binnen zes weken na ontdekking van het gebrek, bij aangetekend schrijven aan kennelhouder kenbaar te maken. Kennelhouder is dan verplicht de hond terug te nemen tegen terugbetaling van de koopsom, onder eventuele aftrek van door kennelhouder betaalde kosten ter zake van veterinair onderzoek / behandeling, of het leveren van een ander pup/hond van gelijke waarde.

Indien de wederpartij aanspraak maakt op schadevergoeding dient de kennelhouder aan wederpartij alle noodzakelijke van veterinair onderzoek en behandeling (euthanasie daaronder begrepen) samenhangende met het gebrek, op vertoon van bewijsstukken te voldoen (conform de garantiebepaling). De wederpartij dient de aard en omvang van het geconstateerde gebrek, maar ook de noodzakelijkheid of wenselijkheid van het veterinair ingrijpen, aan te tonen aan de hand van een verklaring van een dierenarts die gespecialiseerd is in de diagnostiek van bedoelde gebreken.

De wederpartij verplicht zich er toe, voordat wordt overgegaan tot een eventuele behandeling, de kennelhouder te informeren. En indien een schadevergoeding van toepassing is, hier gezamenlijk in goed overleg een bedrag overeen te komen.

De verplichting van kennelhouder tot betaling van schadevergoeding is een risico aansprakelijkheid. De door de kennelhouder verschuldigde schadevergoeding zal echter nooit meer bedragen dan de door wederpartij aan kennelhouder betaalde koopsom.

Artikel 7. Eigendomsvoorbehoud

“ De Kennelhouder” blijft volledig eigenaar van een door haar verkocht pup tot het moment dat de koopprijs volledig is voldaan.

Artikel 8. Gebreken; klachttermijnen

1. De wederpartij dient de gekochte pup op de leeftijd van 12 weken toch voor de leeftijd van 13 weken te (laten) onderzoeken. Hierbij dient de wederpartij na te gaan of het geleverde artikel aan de overeenkomst beantwoordt, te weten: of de geleverde pup voldoet aan de overeengekomen kwaliteitseisen of - indien deze ontbreken - aan de eisen die gesteld mogen worden voor een normaal gebruik

2. Worden een zichtbaar gebrek of tekortkoming geconstateerd van voldoende zwaarte, dan dient de wederpartij deze binnen 3 dagen na de leeftijd van 12 weken aan “ De Kennelhouder” te melden.

3. Een niet zichtbaar gebrek dient de wederpartij binnen 3 dagen na de leeftijd van 12 weken, doch uiterlijk binnen 1 maand na levering schriftelijk te melden aan “ De Kennelhouder"

Pagina:4

Artikel 9. Prijsverhoging

1. Indien “ De Kennelhouder” met de wederpartij een bepaalde prijs overeenkomt, is “ De Kennelhouder” niettemin gerechtigd tot verhoging van de prijs.

2. Indien de prijsverhoging plaatsvindt na drie maanden na het sluiten van de overeenkomst heeft de wederpartij het recht de overeenkomst te ontbinden, indien de prijsverhoging meer beloopt dan 5%.

Artikel 10. Betaling

1. Tenzij anders overeengekomen dient betaling netto contant plaats te vinden.

2. Indien betaling niet contant plaatsvindt dient deze te geschieden binnen 8 dagen na factuurdatum, op een door “ De Kennelhouder”aan te geven wijze en in de valuta waarin is gefactureerd.

3. Na het verstrijken van 10 dagen na de factuurdatum is de wederpartij van rechtswege in verzuim; de wederpartij is vanaf het moment van in verzuim treden over het opeisbare bedrag een rente verschuldigd van 1% per maand,

tenzij de rente hoger is in welk geval de wettelijke rente geldt.

4. In geval van faillissement of surseance van betaling van de wederpartij zijn de vorderingen van “ De Kennelhouder”en de verplichtingen van de wederpartij jegens “ De Kennelhouder”onmid­dellijk opeisbaar.

Artikel 11. Incassokosten

1. Is de wederpartij in gebreke of in verzuim met het nakomen van één of meer van zijn verplichtingen, dan komen alle redelijke kosten ter verkrijging van voldoening buiten rechte voor rekening van wederpartij.

In ieder geval is de koper in het geval van een geldvordering verschuldigd:

- over de eerste € 500,- 15%

- over het meerdere 10%

2. Indien “ De Kennelhouder” aantoont hogere kosten te hebben gemaakt, welke redelijkerwijs noodzakelijk waren, komen ook deze voor vergoeding in aanmerking.

Artikel 12. Aansprakelijkheid

“ De Kennelhouder” is jegens de wederpartij nooit aansprakelijk voor gevolgschade.

De aansprakelijkheid van “ De Kennelhouder” is beperkt tot een herleveren van het betreffende diersoort dan wel restitutie van de koopsom of een deel hiervan.

Voor gebreken in geleverde pup(s) geldt de aansprakelijkheid zoals geregeld in artikel 6 van deze voorwaarden. Bovenstaande beperkingen gelden niet indien de schade is te wijten aan opzet en/of grove schuld en/of verwijtbaar handelen van “ De Kennelhouder” of haar ondergeschikte.

Artikel 13. Overmacht

Onder overmacht wordt in deze algemene voorwaarden verstaan naast hetgeen daaromtrent in de Wet en Jurisprudentie wordt begrepen, alle van buiten komende oorzaken, voorzien of niet voorzien waarop wij geen invloed kunnen uitoefenen, doch waar­door wij niet in staat zijn onze verplichtingen na te komen.

“De Kennelhouder”heeft ook het recht zich op overmacht te beroepen, indien de omstandigheid die (verdere) nakoming verhindert, intreedt nadat “ De Kennelhouder”haar verbintenis had moeten nakomen.

De wederpartij heeft niet het recht zich te beroepen op overmacht.

Tijdens overmacht worden de levering- en andere verplichtingen van “ De Kennelhouder”opgeschort. Indien de periode waarin door overmacht nakoming van de verplichtingen door “ De Kennelhouder”niet mogelijk is langer duurt dan 2 weken zijn beide partijen bevoegd de overeenkomst te ontbinden, zonder dat er in dat geval een verplichting tot schadevergoeding bestaat.

Pagina:5

Artikel 14. Geschillenbeslechting

Bij geschillen tussen kennelhouder en koper zullen deze voorgelegd worden aan de geschillencommissie deze uitspraak is voor de partijen bindend.

Artikel 15. Toepasselijk recht

Op elke overeenkomst tussen “ De Kennelhouder” en de wederpartij is Nederlands recht van toepassing bemiddeling en geschillenregeling. Deze bemiddeling- en geschillenregeling geldt alleen bij klachten of geschillen tussen de wederpartij / opdrachtgever enerzijds en de leden van de VBK anderzijds. Zij zijn voorts alleen van toepassing op:

a. de overeenkomst van koop en verkoop van een pup

b. de overeenkomst van koop en verkoop van een volwassen hond

Steeds indien een VBK garantiebewijs of een aanvullen garantiebewijs is afgegeven of indien de koper op een andere manier overtuigend kan aantonen dat de kennelhouder de hond terecht met VBK garantie heeft verkocht;

Bemiddelingsregeling

Een wederpartij / opdrachtgever die klachten heeft over de verkoop van een pup/hond of over de uitvoering van de VBK garantie, dient zich eerst tot de kennelhouder te wenden.

Wanneer dit niet heeft geleid tot een oplossing van zijn klachten, kan hij zich wenden geschillencommissie. Deze commissie zal in het geschil bemiddelen en trachten het geschil in der minne op te lossen volgens een reglement dat de partijen bij het geschil vooraf ter kennis wordt gebracht in deze bemiddeling kan een oordeel worden gegeven over het onstaande geschil.

Geschillenregeling

Is de in het vorige lid genoemde bemiddelingspoging niet geslaagd of geeft de wederpartij / opdrachtgever niet de voorkeur aan een bemiddeling, dan kan de wederpartij / opdrachtgever het geschil schriftelijk aanhangig maken bij de Geschillencommissie.

De Geschillencommissie doet uitspraak in de vorm van een bindend advies volgens een reglement dat beide partijen bij het geschil vooraf ter kennis wordt gebracht. Dit reglement maakt deel uit van de onderhavige overeenkomst. Evenals bij de bemiddeling kan in het bindend advies een oordeel worden gegeven over het onstaande verschil.

Voor de behandeling van het geschil door de Geschillencommissie is de wederpartij / opdrachtgever een vergoeding verschuldigd. Een uitspraak van de geschillencommissie zal in rechte niet aantastbaar zijn indien meer dan twee maanden na de verzending ervan zijn verstreken en geen beroep op de gewone rechter is gedaan.

Indien de kennelhouder de uitspraak niet nakomt en meer dan twee maanden na verzending van de uitspraak, zal commissie op verzoek van de wederpartij / opdrachtgever een deskundige derde aanwijzen die voor rekening van de commissie maar in opdracht van de klant de nakoming -zo nodig in rechte- zal vorderen.

De commissie staat ten opzichte van de wederpartij / opdrachtgever borg voor de nakoming van het door de Geschillencommissie uitgebrachte bindend advies. Voor deze borgstelling geldt een maximum van € 500,- per bindend advies. Een beroep op deze borgstelling kan worden gedaan nadat is vastgesteld dat de kennelhouder geen mogelijkheid tot verhaal biedt, tegen cessie van de vordering van de wederpartij/opdrachtgever op de kennelhouder aan de commissie . De borgstelling geldt niet indien een ontbinding van de overeen komst is uitgesproken zonder schadevergoeding.

In geval van faillissement, surseance van betaling of bedrijfsbeëindiging van de kennelhouder geldt de borgstelling alleen als de wederpartij / opdrachtgever het geschil aanhangig heeft gemaakt bij de Geschillencommissie voordat van een dergelijke situatie sprake is.

De borgstelling geldt nimmer voor gevolgschade.

Een plaatsgevonden bemiddeling staat de keuze van de wederpartij / opdrachtgever om het geschil door de gewone rechter te laten beslechten niet In de weg. Een eenmaal op de Geschillencommissie gedaan beroep staat die keuze echter niet meer toe.